Bancnote.net

Limba: Romana Romana

Moneda: RON

0 produs(e) - 0,00 RON

Cosul tau este gol!

Pick 6

Pick #6 - Bilet ipotecar 500 Lei - 12 iunie 1877

 

 

Dimensiuni: 210 x 140 mm
Desenatori: A. Bramtot; G. Duval
Gravor: P. Dujardin
Filigran: Efigia imparatului Traian laureat

 

       Primele insemne monetare romanesti de hartie au fost tiparite conform Legii pentru emisiunea de bilete ipotecare din 12 iunie 1877, care autoriza Ministerul de Finante sa emita bilete la purtator ce trebuiau sa fie primite la plata la toate casele publice.

       Biletele erau tiparite initial cu semnaturile ministrului finantelor si ale membrilor comitetului biletelor ipotecare, iar la punerea in circulatie a acestora se adauga si semnatura casierului central al tezaurului. 

        Aceste hartii de valoare tiparite la Paris in atelierele Bancii Frantei aveau valorile nominale de 5 lei, 10 lei, 20 lei, 50 lei, 100 lei si 500 lei, si sunt considerate primele bancnote romanesti.  

        Desi valoarea emisiunii era fixata la 30.000.000 lei, au fost emise bilete ipotecare in valoare de numai 26.260.000 lei,  astfel:

- Biletul de 5 lei - 431.156 cupiuri;

- Biletul de 10 lei - 614.350 cupiuri;

- Biletul de 20 lei - 153.946 cupiuri;

- Biletul de 50 lei - 153.946 cupiuri;

- Biletul de 100 lei - 46.024 cupiuri;

- Biletul de 500 lei - 13.505 cupiuri. 

 

 

Avers: Primul plan este conceput in jumatatea inferioara a biletului: in centru, stema Romaniei in scut oval, decorat cu volute, rozete si palmeta axiala circumscrisa; in partea inferioara, panglica cu inscriptia ROMANIA. In acelasi plan cu stema Romaniei sunt figurate, in marginile din stanga si dreapta ale biletului, doua baze profilate, legate intre ele printr-un podium, pe corpul carora este inscris numarul 500 in tabula ansata, decorata cu volute. Pe baza din stanga sunt asezati un copil cu fluier si o taranca torcand; pe baza din dreapta, o taranca tine un copil in brate; in spatele ei, in picioare, un copil poarta o unealta agricola pe umarul stang. In spatele celor doua baze, in plan secund, sunt figurate doua aediculae: in cea din stanga, in picioare, o taranca tine in maini ustensile de tors; in cea din dreapta, doua taranci in picioare, una purtand sub bratul drept un snop de grau, cealalta purtand pe umarul drept un cos cu fructe. Deasupra celor doua aediculae, in partea superioara a biletului, un antablament cu panou central decorat cu anthemion cu frunze de acant; in stanga si dreapta, deasupra celor doua aediculae, cate un cartus cu numarul 500. In afara compozitiei, in stanga jos, numele desenatorilor, A. BRAMTOT et G. DUVAL fec., in dreapta, numele gravorului, P. DUJARDIN sc.

 

Revers: Ansamblu arhitectural cu antablament cu decrosemente laterale, sustinut de doua cariatide (Iustitia in stanga si Abundentia/Fortuna in dreapta) pe piedestale pe corpul carora este figurat numarul 500 in cartuse cu volute. Axial, pe antablament, este reprezentat un cartus, decorat cu volute, in care este inscris ROMANIA. Arhitrava este decorata in stanga cartusului cu protoma de leu, iar in dreapta cu protoma de taur. Cornisa are decrosemente laterale in consola, terminate cu frontoane segmentate cu volute. In centru, un panou decorat pe laterale cu o compozitie lineara de elemente cordiforme alternand cu fier de lance (rais de coeur). In partea superioara, textul penalitatilor inscris in tabula ansata. In stanga, medalion cu efigia in filigran a Daciei spre dreapta; in dreapta, medalion cu efigia in filigran a imparatului Traian, laureat spre stanga. In centru, intre cele doua medalioane, herma Romei asezata pe un piedestal pe al carui front este figurat un caduceu. In stanga si dreapta acestuia, o balustrada ce-l uneste cu piedestalele care sustin cariatidele, decorata simetric cu doua reprezentari ale Lupei Capitolina. Intreaga compozitie este asezata pe un podium profilat. In afara compozitiei, in stanga jos, numele desenatorilor, A. BRAMTOT et G. DUVAL fec., in dreapta, numele gravorului, P. DUJARDIN sc.

 

 

Data Emisiunii Ministru de Financie Membrii ai Comitetului Biletelor Hypotecare
12.06.1877 12 juniu 1877 I. Campineanu D. Sturdza C.D. Athanasiu

 

PENTRU A VEDEA BANCNOTELE DISPONIBILE LA VANZARE APASATI AICI.

Nume
*Email


Trimite