BANCNOTE

Informatii Generale

Fiecare bancnota contine in descriere gradul de conservare si numarul Pick din Standard Catalog of World Paper Money. Exceptie fac bancnotele noi sau nelistate in catalog care nu au atribuit un numar Pick si la care se foloseste "NEW" sau "NL".
Toate bancnotele prezentate pe acest site sunt oferite in scop numismatic si au imagini care ajuta la identificarea mai usoara a acestora. 
Imaginile bancnotelor necirculate (UNC) sunt prezentate cu titlu ilustrativ, astfel ca bancnotele livrate clientilor pot avea serii diferite de cele afisate. Bancnotele care nu sunt necirculate sunt prezentate in imagini reale, astfel incat sa le cumparati doar dupa ce ati vizualizat bancnota.
 
Starea bancnotelor in functie de gradul de conservare  poate fi:
 
UNC (romana: nouaUNC; engleza: UNC; franceza: Neuf)
Caracteristici: bancnota ireprosabila, fara niciun defect de circulatie sau de manuire; este o bancnota care nu a circulat. Unii colectionari dovedesc acest lucru prin existenta in colectia lor a unor bancnote cu serii consecutive.
 
aUNC (romana: aproape noua, aUNC; engleza: aUNC; franceza: pr.Neuf)
Caracteristici: usoare urme de numarare sau un usor pliu, la margine, ca urmare a strangerii excesive cu banda de hartie sau care a fost pliata, pe mijloc in doua, fara ca hartia sa se "sparga", poate avea un defect minor, ca de exemplu o indoitura intr-un colt, un defect la margine, urma de ac cu gamalie, etc.
 
XF (romana: superba; engleza: XF; franceza: SUP)
Caracteristici: Doua sau trei urme de intepaturi, cateva usoare indoituri, dar, cu un aspect general foarte frumos, fara pete importante sau alt defect major. Bancnota trebuie privita cu cea mai mare atentie, intrucat diferenta cu o bancnota VF este uneori greu de evaluat. Bancnota trebuie privita atat pe avers cat si pe revers, urmele indoiturilor trebuie sa fie curate.
 
VF (romana: foarte foarte frumoasa, FFF; engleza: VF; franceza: TTB)
Caracteristici: Foarte foarte frumos nu semnifica mare lucru si reprezinta, de multe ori, calitatea de risc, intrucat predispune la contradictii. Cel mai simplu este sa se procedeze prin eliminare: o bancnota frumoasa care nu poate fi clasificata ca si XF este o bancnota VF. Bancnota a circulat si are diverse defecte, dar aspectul sau general si prospetimea sa sunt conservate; este o bancnota circulata clasica;
 
F  (romana: foarte frumoasa, FF; engleza: F; franceza: TB)
Caracteristici: O bancnota in stare de conservare F este intr-o stare mijlocie si, prin urmare, ramane "prezentabila", fara rupturi mari sau pete importante. Foarte frumoasa este o bancnota intreaga, care a circulat mult, poate avea numeroase urme de intepaturi, indoituri, adesea murdare, mici despicaturi, cu defecte la margini, colturi rotunjite, etc.
 
G (romana: frumoasa, F; engleza: G; franceza: B)
Caracteristici: este o bancnota care a circulat mult, cu numeroase urme de intepaturi, indoituri, este murdara, are despicaturi, dar fara lipsuri importante (fara precizari). Tehnic, putine diferente fata de bancnotele foarte frumoase, aprecierea facandu-se pe aspectul general, sau este vorba de o bancnota care ar fi VG, dar are un defect grav. Aceasta calificare este in mod deosebit folosita pentru bancnotele din secolul al XIX-lea.
 
P (romana: destul de frumoasa, DF; engleza: Poor; franceza: AB)
Caracteristici: Calitatea P este minimum acceptabila pentru o bancnota. Foarte putin folosit pentru bancnotele obisnuite, calificativul "destul de frumoasa" este uneori necesar daca bancnota este patata grav, in caz de lipsa materiala importanta sau o ruptura mare. Acest calificativ se poate potrivi la unele bancnote din secolul al XIX-lea.
 
Acest site are ca scop oferirea corecta a tuturor informatiilor legate de descrierea bancnotelor/ monedelor, a stocului si a pretului de achizitie, dar cu toate acestea mai pot interveni erori.
In cazul in care se constata existenta unei erori, clientul va fi imediat notificat, iar greseala va fi corectata prin recalcularea pretului corespunzator sau livrarea produsului corect.
Speram ca aceste erori sa nu apara, iar in caz contrar va rugam sa ne intelegeti si va asiguram de tot suportul in rezolvarea acestor situatii.
 
Va multumim pentru intelegere!