BANCNOTE

El Salvador

El Salvador

El Salvador

El Salvador

Capitala: San Salvador
Moneda: Dolar american (USD)
Suprafata: 21 040 km²
Populatie: 6 134 000
Limbi oficiale: Spaniola
Sistem politic: Republica
Cod ISO tara: SLV

 

Colon-ul (plural: colones) a fost moneda Republicii El Salvador intre anii 1892 și 2001, pana cand a fost inlocuit cu dolarul american. Colonul era divizat in 100 centavos.

Numele vine de la Cristobal Colon, numele spaniol al lui Christofor Columb (1451-1506), cel care a descoperit America. Peso a ramas moneda principala in cele mai multe colonii spaniole din continentele americane si dupa ce acestea si-au obtinut independenta. Cand aceste tari au trecut la sistemul zecimal, in unele peso a fost inlocuit cu denumiri locale: Sol in Peru, Bolivar in Venezuela, Sucre in Ecuador, Colon in Salvador si Costa Rica, Balboa in Panama, Lempira in Hoduras, Quetzal in Guatemala, Cordoba in Nicaragua si Boliviano in Bolivia. Alte tari au pastrat denumirea de Peso. Acolo unde denumirea oficiala a fost schimbata peso continua sa se foloseasca in limbajul popular.

Numele de dolar provine de la monedele pesos de argint ale spaniolilor pe care localnici din SUA le numeau la inceput Taler, apoi Dolar. Semnul de identificare al dolarului ($) se scria la inceput 8, amintind ca dolarul spaniol (peso) care valora 8 reali. Cele doua linii verticale din simbol se pare ca semnifica coloanele lui Hercule care apareau pe dolarul batut in Mexic. Subdiviziunea monetara "cent" provine din latinescul "centum" - adica sutime.


Nu sunt produse în această categorie.