BANCNOTE

Pick M19 - ND (1941-44)

Pick    M19 - ND (1941-44)

      Pick #M19 - 24 Lei - ND (1941-44) - INFINEX - Transnistria

      

     Urmare colaborarii militare si economice dintre Romania si Germania, pe parcursul campaniei antisovietice din Al Doilea Razboi Mondial, teritoriul dintre Nistru si Bug (Transnistria) a trecut sub ocupatie romaneasca.

     Armata germana folosea ca mijloc de plata pe teritoriile ocupate marcile germane ce nu aveau putere de circulatie in Germania (numite RKKS),  astfel ca autoritatile romane au incercat introducerea acestor bonuri de credit exprimate in lei (operatiune asemanatoare cu ceea ce s-a intamplat in timpul Primului Razboi Mondial cu banii emisi de Banca Generala Romana). Aceste bonuri nu beneficiau de nicio acoperire sau garantie, autoritatile militare fiind singurele in drept să le acorde putere liberatorie.

       Cursul la care trebuia sa se faca conversia rublelor cu cel al marcilor germane era de 1 rubla = 6 lei.

    Biletele urmau sa fie emise de un institut de credit privilegiat, autonom, cu personalitate juridica distincta, denumit Institutul de Finantare Externa – Infinex si urma sa functioneze in cadrul administrativ al Casei Autonome de Finantare si Amortizare (CAFA).

     Infinex avea dreptul sa emita bonuri de credit la purtator de 1 leu, 6 lei, 24 lei, 120 lei, 600 lei si 1200 lei, dar aceste insemne nu aveau dreptul de a fi detinute, introduse sau de a circula pe teritoriul Romaniei.

     Conform unei rezolutii din septembrie 1942, germanii erau de acord cu retragerea RKKS si inlocuirea lor cu o noua moneda emisa de un Institut de emisiune provincial, la paritatea de 1 RKKS pentru 60 lei.

       Guvernul german a transferat Ministerului Finantelor 60 milioane RKKS pentru necesitatile de circulatie ale Transnistriei, dar avand in vedere ca exploatarea acestei regiuni se facea in beneficiul Romaniei, iar necesitatile circulatiei interne si frontului erau asigurate de RKKS, problema punerii in circulatie a biletelor Infinex a fost pur si simplu abandonata de guvernul roman.

     La inceputul anului 1944, cand victoria Germaniei era compromisa si frontul era la granitele Romaniei, autoritatile au restituit cele 60 milioane RKKS.

     Toate bonurile Infinex au fost transportate cu doua vagoane si distruse la fabrica de hartie de la Letea in anul 1948, iar cele care se mai gasesc in colectiile personale ale colectionarilor sunt EXTREM DE RARE.

 

    Pentru  toate  bancnotele  din  emisiunea  speciala  INFINEX vezi Pick#M17, Pick#M18, Pick#M20, Pick#M21 si Pick#M22.


Nu sunt produse în această categorie.