BANCNOTE

Bilete Moldova

 Bilete Moldova

 

In 1856 au fost emise primele bilete de banca de catre Banca Nationala a Moldovei (infiintata in 1852). Sunt cunoscute doua tipuri de bilete cu valoare de 100 lei fiecare, unul cu data de 1 septembrie 1856 si celalalt fara data.
Desi aceste bilete de imprumutare au fost tiparite, ele nu au circulat.
 
 

 

100 lei / 100 piastri - 1 septembrie 1856

 

Dimensiune: 150 x 100 mm

Tipar: alb-negru
 
Avers: Textul romanesc este scris cu litere chirilice si latine. In colturile superioare valoarea ”100” in panouri dreptunghiulare incadrate in ghirlande, intre ele stema Moldovei flancata de valoarea ”100”. In centru titlul ”BILET DE BANCA”, dedesubt doua coloane cu textul ”Una suta lei la cursul visteriei se vor plati infatisetorului la a lui cerere, pe Biletul acesta de catre cassa Bancii d`aici Iasi, 1 septembrie1856”, in coloana din stanga textul este in romana, iar in dreapta in francreza. In partea de jos text bilingv, roman in stanga, francez in dreapta, ce reprezinta textul cu penalitati. Deasupra, in romana, inscriptia ”Directiunea general a Bancii Moldovei”.
 
Revers: Necunoscut, probabil alb.
 
 
 

 

3 ducati / 100 lei - 1856

 

Dimensiune: 150 x 100 mm

Tipar: alb-negru
 
Avers: In centru este stema Moldovei si circular inscriptia ”BANKA NATIONALA A MOLDOVEI”. Pe fundal este o stanca pe care sta ingerul pacii avand in mana dreapta o ramura de maslin protejand alegoria de la baza stancii. In centru Danubius cu mana dreapta pe un vas si avand in mana stanga o lopata cu inscriptia ”DONAU”, langa el un grup ce reprezinta agricultura, pastoritul, albinaritul, cultivarea tutunului si pescuitul. In laterale valorile tiparite cu culoare rosie ”TROIS DUCATS”. In partea de jos numele atelierului unde au fost tiparite biletele ”LEIPZIG, GIESLOKE & DEVDIENT TYP. INST.”, aceasta inscriptie fiind anulata printr-o linie trasa cu cerneala.
 
Revers: Un medalion oval complex. In partea de sus a biletului inscriptia ”MOLDAUISCHE”. In partea de jos inscriptia ”LANDESBANK”. In laterale valoarea ”100”.

Nu sunt produse în această categorie.