Bancnote.net

Limba: Romana Romana

Moneda: RON

0 produs(e) - 0,00 RON

Cosul tau este gol!

Pick 119

Pick #119 -  10 Lei - 01.07.2005 & 01.12.2008 & 01.01.2018

 

Dimensiuni: 133 x 72 mm
Material: Polimer
Anul tiparirii: 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2018
Observatie:  Anul tiparirii bancnotei este dat de primele 2 cifre ale seriei
Observatie 2:  Bancnota tiparita in 2018 are stema vulturului cu coroana

 

Avers: Portretul pictorului Nicolae Grigorescu (1838-1907). In centru, sunt ilustrate: un element floral reprezentand o floare de nalba (Althea officinalis), pensula si paleta artistului. Sus, stema Romaniei, denumirea bancii centrale emitente, "BANCA NATIONALA A ROMANIEI", si medalion cu sigla "B.N.R.". Jos, valoarea nominala in cifre si litere "10 LEI ZECE". In stanga, semnaturile guvernatorului si casierului central. In dreapta, vertical, data punerii in circulatie "1 iulie 2005" sau "1 decembrie 2008", incadrata de valoarea nominala "ZECE LEI" si "10".
Revers: In centru, este ilustrata o casa taraneasca din Oltenia. In stanga, fragment din imaginea tabloului lui Nicolae Grigorescu "Rodica", reprezentand un portret de fata. Sus, sunt imprimate: valoarea nominala "10" atat pe verticala cat si pe orizontala, denumirea bancii centrale "BANCA NATIONALA A ROMANIEI" si sigla B.N.R. Jos, in dreapta, valoarea nominala in litere si cifre "ZECE LEI 10", iar in stanga, dreptunghi cu sigla B.N.R. In planul din dreapta ferestrei transparente este redat vertical textul "FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR". Seria si numarul bancnotei, tiparite cu litere si cifre in doua culori, negru si rosu, sunt imprimate astfel: cele cu cerneala neagra si caractere de aceeasi inaltime sunt amplasate vertical in stanga reversului bancnotei; cele cu cerneala rosie si caractere de inaltime crescatoare sunt amplasate in dreapta reversului bancnotei.
 
Elemente de siguranta:
Fereastra transparenta: sub forma unei palete pentru pictura:
* Bancnota de 10 lei emisa in 2005 contine valoarea nominala ambutisata; nu contine element auriu supraimprimat. 
* Bancnota de 10 lei emisa in 2008 contine in plus doua pensule aurii supraimprimate, dar nu mai are valoarea nominala ambutisata. 
Filigranul: este constituit din doua componente pozitionate in stanga aversului, pe zona neimprimata: portretul personalitatii de pe bancnota si sigla BNR. Filigranul devine vizibil atunci cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului.
Element de suprapunere avers/revers: langa fereastra transparenta o paleta pentru pictura. Toate bancnotele romanesti in circulatie au anumite fragmente ale unui element de design de mici dimensiuni imprimate in acelasi loc pe ambele fete, astfel ca atunci cand sunt privite prin transparenta si luminate din partea opusa privitorului, elementul sa fie vazut in intregime.
Microtext: In partea dreapta, deasupra umarului lui Nicolae Grigorescu este o zona imprimata cu caractere foarte mici, de sub 1 mm inaltime, ce se pot vedea cu ajutorul unei lupe. Contine textul "BNR" urmat de valoarea nominala. Pe revers, in dreapta jos, cifra "10" contine textul "BNR".
Fluorescenta in lumina UV: cerneala imprimata pe revers devine vizibila numai in lumina ultravioleta. Contine valoarea nominala si seria bancnotei (unica, formata din 3 cifre, 1 litera si un numar de 7 cifre). Seria verticala din stanga imprimata cu cerneala neagra va aparea verde in lumina UV, in timp ce seria orizontala din dreapta, imprimata in cerneala rosie, va aparea portocalie.
Firul de siguranta magnetic: devine vizibil atunci cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului.
Banda iridescenta: pe reversul bancnotei banda verticala de culoare transparent-aurie pe care este inscrisa valoarea nominala.
Imaginea latenta: constituita din initialele "BNR", nu este perceputa la examinarea directa, dar devine vizibila cand bancnota este privita razant (pe avers, pe umarul stang al portretului).
Element auriu supraimprimat: Pe avers in partea dreapta, o paleta de pictura. Bancnota de 10 lei emisa in 2008 contine in plus doua pensule aurii supraimprimate
Imprimare in relief: unele elemente de design de pe ambele fete sunt imprimate in relief.
 
 
PENTRU A VEDEA BANCNOTELE DISPONIBILE LA VANZARE, SELECTATI EMISIUNEA DORITA:
 
Pick #119a -  10 Lei - 01.07.2005
Pick #119b -  10 Lei - 01.12.2008

 

Nume
*Email


Trimite