BANCNOTE

Pick 41

Pick #41 -  20 Lei - 28 aprilie 1939

 

Dimensiuni: 162 x 100 mm
Desenatori: Georges Duval
Gravor: L. Ruffe
Filigran: BNR
Observatii: Aceasta bancnota este o PROBA. Exista tiparite atat specimene cat si variante de circulatie.

 

   Aceasta bancnota are acelasi desen ca bancnotele de 20 lei din perioada 1909-1929, dar are culoarea VERDE. Bancnota nu s-a aflat oficial in circulatie, dar pe langa specimenele marcate cu seria 000000 se cunosc si cateva exemplare de circulatie (se pare ca a existat o singura coala si din aceasta au fost taiate cu foarfeca exemplarele de circulatie).

   Bancnota  de 20 lei 1939 este considerata ca fiind cea mai rara din perioada interbelica si este la fel de rara ca bancnota de 5000 lei - Comandamentul Armatei Rosii - Pick# M16

 

Recto: Compozitia centrala reda doua fete ce personifica agricultura (in stanga) si navigatia (in dreapta), care se sprijina de un podium in mijlocul caruia este figurata stema Romaniei. Este flancata de un panou decorat a rinceaux in care sunt traforate, in doua registre, cate doua medalioane filigranate, separate de un cartus cu inscriptia ROMANIA. Deasupra alegoriei centrale sunt inscrise: data emisiunii, numarul de control, valoarea DOUE DECI LEI, precum si semnaturile autorizate. In afara campului, in stanga jos, textul: Georges Duval fee.; in dreapta jos, textul: L. Ruffe sc.

 

Verso: Compozitia centrala prezinta o acvila cruciata in zbor spre dreapta, tinand in gheare sterna Romaniei. Deasupra, valoarea DOUE DECI LEI si un cartus cu numele bancii emitente, Banca Nationala a Romaniei. Este flancata de un panou cu decor a rinceaux si caducee in care sunt traforate, in doua registre, cate doua medalioane filigranate, separate de un cartus cu numarul 20. Pe latura inferioara a bancnotei, o banda ce contine textul penalitatilor, flancata de cate o compozitie formata din palmeta si frunze de acant din care se dezvolta rama medalioanelor din registrul inferior. In afara campului, in stanga jos, textul: Georges Duvalfec; in dreapta jos, textul: L. Ruffe sc.

 
Data Emisiunii Guvernator Director Casier Central
28.04.1939 28 aprilie 1939 M. Constantinescu    - G. Razus

 

    

PENTRU A VEDEA BANCNOTELE DISPONIBILE LA VANZARE APASATI AICI.