Pick 11
Pick #11 - Bilet ipotecar 100 Lei - Supratipar 9 Septembrie 1880
Dimensiuni: 210 x 122 mm |
Desenatori: A. Bramtot; G. Duval |
Gravor: P. Dujardin |
Filigran: Efigia imparatului Traian laureat |
Dupa infiintarea Bancii Nationale a Romaniei, aceasta avea dreptul exclusiv de a emite bilete de banca la purtator. In schimbul acestui privilegiu de emisiune, statul a solicitat bancii sa isi asume retragerea de pe piata in cel mult patru ani, a tuturor biletelor ipotecare.
Primul ministru Ion C. Bratianu dorea sa il instaleze in functia de guvernator pe Eugeniu Carada, dar acesta refuza si il propune pe Ion I. Campineanu, care isi preia functia incepand cu 15 iulie 1880. Eugeniu Carada accepta insarcinarea data de guvernator de a se ocupa de imprimarea biletelor de banca, avand experienta tiparirii biletelor ipotecare.
Datorita nevoii acute de bani pe care o resimtea statul si a imposibilitatii tiparirii in timp util a noilor bilete de banca, Eugeniu Carada a propus sa fie puse in circulatie vechile bilete ipotecare pe care sa fie aplicat un supratipar. Astfel, rezerva de bilete ipotecare a Ministerului de Finante (283.492 de bucati cu valori nominale de 20, 50, 100 si 500 lei, in valoare de 13.512.240 lei), a fost predata Bancii Nationale a Romaniei la data de 26 septembrie 1880.
Primele bilete se pare ca au fost puse in circulatie incepand cu data de 15 noiembrie 1880, iar aplicarea supratiparului a fost realizata prin presare cu mana (pentru ca insemnele biletelor ipotecare sa fie acoperite in totalitate de cele ale Bancii Nationale a Romaniei era necesara o mare exactitate in aplicarea acestora).
Supratiparul aplicat era urmatorul:
BANCA NATIONALA A ROMANIEI
9 SEPTEMBRE 1880
GUVERNATOR
CASIERUL BANCEI CENSORUL DELEGAT
Avers: In centru, personificarea Romaniei, laureata, imbracata cu chiton, este inconjurata de copii care poarta, in stanga, o faclie, un caduceu si o ramura de maslin, iar in dreapta, cosuri cu fructe si spice de grau. Intreaga alegorie este reprezentata pe un podium profilat, pe corpul caruia este inscris, in centru, ROMANIA, iar in stanga si dreapta, in cartuse rectangulare, valoarea nominala a biletului UNA SUTA LEI. In stanga alegoriei, intrun medalion cu rama decorata cu bandouri si astragal, in filigran, efigia Daciei spre dreapta; medalion cu efigia in filigran a imparatului Traian, laureat spre stanga. Cele doua medalioane sunt decorate, in partile inferioare, cu prore de nave, palmete circumscrise si drapele; in plan secund, decor vegetal. In jumatatea superioara a biletului este reprezentat un panou cu decor a rinceaux ce descrie, in centru, o luneta. Pe bilet este aplicat un supratipar de culoare galbena continand textul: BANCA NATIONALA A ROMANIEI, GUVERNORUL (semnatura Ion Campineanu), CASIERUL BANCEI (semnatura Dinu Bilcescu), CENSORUL DELEGAT (semnatura S. Ioanide). Pe panou, in stanga si dreapta lunetei, sunt figurate doua medalioane ce au inscris numarul 100, decorate cu palmete si frunze de acant. in partea inferioara a medalioanelor, cartuse cu inscriptia ROMANIA, decorate cu palmete si volute. intreaga compozitie este inscrisa intr-un chenar din linii drepte, fragmentat in partea inferioara a biletului de baza podiumului. In afara compozitiei, in stanga jos, numele desenatorilor, A. BRAMTOT et G. DUVAL fec., in dreapta, numele gravorului, P. DUJARDIN sc.
Revers: In centru, medalion cu rama decorata cu anthemion si inscriptia ROMANIA in partea inferioara; in partea superioara a acestuia, o acvila cu aripile desfacute tine in gheare stema Romaniei; in centru, medalion concentric cu textul penalitatilor; de care se sprijina, in stanga, un fierar, iar in dreapta un pescar cu atribute specifice meseriilor (ciocan si nicovala, respectiv cange si navod); in partea inferioara, in stanga si dreapta, taranci asezate ce poarta atribute ale agriculturii si activitatilor casnice. In stanga medalionului central, efigia in filigran a imparatului Traian, laureat spre dreapta, in medalion cu rama decorata cu astragal si cornisa rampanta cu volute, segmentata de o palmeta axiala inversata. In dreapta, efigia in filigran a Daciei spre stanga, intr-un medalion cu acelasi tip de decoratie. Sub cele doua medalioane, cartuse ovale cu numarul 100, decorate cu palmete circumscrise. Deasupra, este inscrisa valoarea nominala a biletului, UNA SUTA LEI. intreaga compozitie este inscrisa intr-un chenar din linii drepte, cu rozete la colturi ce delimiteaza un panou traforat cu motive florale. In afara compozitiei, in stanga jos, numele desenatorilor, A. BRAMTOT et G. DUVAL fec., in dreapta, numele gravorului, P. DUJARDIN sc.
Data Emisiunii | Guvernator | Censorul Delegat Casierul Bancei | ||
09.09.1880 | 9 septembrie 1880 | I. Campineanu | S. Ioanide | D. Bilcescu |
PENTRU A VEDEA BANCNOTELE DISPONIBILE LA VANZARE APASATI AICI.