Pick 9
Pick #9 - Bilet ipotecar 20 Lei - Supratipar 9 Septembrie 1880
Dimensiuni: 180 x 107 mm |
Desenatori: A. Bramtot; G. Duval |
Gravor: P. Dujardin |
Filigran: Efigia imparatului Traian laureat |
Dupa infiintarea Bancii Nationale a Romaniei, aceasta avea dreptul exclusiv de a emite bilete de banca la purtator. In schimbul acestui privilegiu de emisiune, statul a solicitat bancii sa isi asume retragerea de pe piata in cel mult patru ani, a tuturor biletelor ipotecare.
Primul ministru Ion C. Bratianu dorea sa il instaleze in functia de guvernator pe Eugeniu Carada, dar acesta refuza si il propune pe Ion I. Campineanu, care isi preia functia incepand cu 15 iulie 1880. Eugeniu Carada accepta insarcinarea data de guvernator de a se ocupa de imprimarea biletelor de banca, avand experienta tiparirii biletelor ipotecare.
Datorita nevoii acute de bani pe care o resimtea statul si a imposibilitatii tiparirii in timp util a noilor bilete de banca, Eugeniu Carada a propus sa fie puse in circulatie vechile bilete ipotecare pe care sa fie aplicat un supratipar. Astfel, rezerva de bilete ipotecare a Ministerului de Finante (283.492 de bucati cu valori nominale de 20, 50, 100 si 500 lei, in valoare de 13.512.240 lei), a fost predata Bancii Nationale a Romaniei la data de 26 septembrie 1880.
Primele bilete se pare ca au fost puse in circulatie incepand cu data de 15 noiembrie 1880, iar aplicarea supratiparului a fost realizata prin presare cu mana (pentru ca insemnele biletelor ipotecare sa fie acoperite in totalitate de cele ale Bancii Nationale a Romaniei era necesara o mare exactitate in aplicarea acestora).
Supratiparul aplicat era urmatorul:
BANCA NATIONALA A ROMANIEI
9 SEPTEMBRE 1880
GUVERNATOR
CASIERUL BANCEI CENSORUL DELEGAT
Avers: In centru sus, intr-un cartus curbat in jos, este inscris BILET HYPOTHECAR. Sub el, supratipar cu data emisiunii 9 septembrie 1880, valoarea biletului, DOUE-DECI LEI si numarul de control. Pe bilet este aplicat un supratipar de culoare neagra cu textul BANCA NATIONALA A ROMANIEI, 9 SEPTEMBRE 1880, GUVERNORUL (semnatura: I. Campineanu), CENSORUL DELEGAT (semnatura S. Ioanide), CASIERUL BANCEI (semnatura Dinu Bilcescu). In dreapta, alegorie cu un soldat roman ce poarta galea sine crista si lorica segmentata ce isi uneste mainile cu mana dreapta a unei femei ce poarta o ramura de palmier (personificarea Daciei). In plan secund, imparatul Traian, purtand lorica si paludamentum, arata cu mana stanga spre Dunare care este strabatuta de podul de la Drobeta. In ultimul plan al alegoriei, in stanga, un tropaeum cu arme romane, la baza caruia sunt asezate o fascie si o lorica musculata. Intreaga scena este plasata pe un podium profilat, cu inscriptia ROMANIA. In acelasi plan cu acest podium, in partea dreapta a biletului, este figurat un altul care sustine stema Romaniei intr-un scut oval, decorat, in partea inferioara, cu volute si ghirlanda. Pe partea superioara este asezata o acvila cu aripile deschise ce sustine un medalion cu efigia in filigran a imparatului Traian, laureat spre stanga. In planul secund, stindarde si arme. Tangent la acest medalion, numarul 20 inscris intr-un medalion cu volute si lujer in partea superioara, decorat lateral cu frunze de acant. In afara compozitiei, in stanga jos, numele desenatorilor, A. BRAMTOT et G. DUVAL fec., in dreapta, numele gravorului, P. DUJARDIN sc.
Revers: In centru, un altar asezat pe un podium inalt, care este flancat de o tufa de flori la dreapta si, la stanga, de o vita de vie cu fructe la baza. Pe corpul altarului, textul penalitatilor in tabula ansata. In partea superioara, un fronton segmentat de un cartus oval cu numarul 20. Deasupra, pe o baza trapezoidala un cos cu flori. In stanga, medalion cu efigia in filigran a imparatului Traian, laureat spre dreapta. In dreapta, doua taranci ce poarta pe umar unelte agricole. Intreaga compozitie este flancata, pe trei laturi, de o tija bogat decorata a rinceaux, intrerupta in partea superioara stanga si dreapta de doua palmete circumscrise, ornamentate cu volute, iar in centru de un medalion cu initiala R. In stanga si dreapta jos, stema Romaniei dispusa radial spre centru, intr-un cartus oval decorat cu volute si palmete. In partea superioara, suspendate de ghirlanda, in stanga si dreapta cosului cu flori, doua medalioane ce au inscris numarul 20. In afara compozitiei, in stanga jos, numele desenatorilor, A. BRAMTOT et G. DUVAL fec., in dreapta, numele gravorului, P. DUJARDIN sc.
Data Emisiunii | Guvernator | Censorul Delegat Casierul Bancei | ||
09.09.1880 | 9 septembrie 1880 | I. Campineanu | S. Ioanide | D. Bilcescu |
PENTRU A VEDEA BANCNOTELE DISPONIBILE LA VANZARE APASATI AICI.