BANCNOTE

Pick 7

Pick #7 - Bilet ipotecar 5 Lei - Supratipar 9 Septembrie 1880

 

 

Dimensiuni: 152 x 86 mm
Desenatori: A. Bramtot; G. Duval
Gravor: P. Dujardin
Filigran: Efigia imparatului Traian laureat

 

Dupa infiintarea Bancii Nationale a Romaniei, aceasta avea dreptul exclusiv de a emite bilete de banca la purtator. In schimbul acestui privilegiu de emisiune, statul a solicitat bancii sa isi asume retragerea de pe piata in cel mult patru ani, a tuturor biletelor ipotecare.

Primul ministru Ion C. Bratianu dorea sa il instaleze in functia de guvernator pe Eugeniu Carada, dar acesta refuza si il propune pe Ion I. Campineanu, care isi preia functia incepand cu 15 iulie 1880. Eugeniu Carada accepta insarcinarea data de guvernator de a se ocupa de imprimarea biletelor de banca, avand experienta tiparirii biletelor ipotecare. 

Datorita nevoii acute de bani pe care o resimtea statul si a imposibilitatii tiparirii in timp util a noilor bilete de banca, Eugeniu Carada a propus sa fie puse in circulatie vechile bilete ipotecare pe care sa fie aplicat un supratipar. Astfel, rezerva de bilete ipotecare a Ministerului de Finante (283.492 de bucati cu valori nominale de 20, 50, 100 si 500 lei, in valoare de 13.512.240 lei), a fost predata Bancii Nationale a Romaniei la data de 26 septembrie 1880.

Primele bilete se pare ca au fost puse in circulatie incepand cu data de 15 noiembrie 1880, iar aplicarea supratiparului a fost realizata prin presare cu mana (pentru  ca insemnele biletelor ipotecare sa fie acoperite in totalitate de cele ale Bancii Nationale a Romaniei era necesara o mare exactitate in aplicarea acestora). 

Supratiparul aplicat era urmatorul:

          BANCA NATIONALA A ROMANIEI

                     9 SEPTEMBRE 1880

                          GUVERNATOR 

CASIERUL BANCEI       CENSORUL DELEGAT

 

 

Avers: In centru, un soclu cu partea superioara mulurata pe care sunt asezate fructe; partea frontala este decorata cu un bucraniu in medalion. Pe bilet este aplicat un supratipar de culoare neagra cu textul BANCA NATIONALA A ROMANIEI, 9 SEPTEMBRE 1880, GUVERNORUL (semnatura: I. Campineanu), CENSORUL DELEGAT (semnatura S. Ioanide), CASIERUL BANCEI (semnatura Dinu Bilcescu). In stanga, sprijinita de soclu, o taranca purtand atribute ale agriculturii, de umarul careia se sprijina un copil ce canta la fluier; in plan secund, coarnele unui plug si doi copii ce poarta cosuri de fructe. In dreapta, sprijinita de soclu, o taranca ce poarta atribute ale activitatilor casnice; in plan secund, doi copii ce poarta atribute ale industriei si comertului. Deasupra soclului, in camp frontal, inscriptia BILET HYPOTHECAR, numarul de control, valoarea nominala 5 LEI si Casier C-al al Tesaurului. In stanga, medalion cu efigia imparatului Traian laureat spre dreapta. In dreapta, simetric, medalion cu inscriptiile MINISTRU DE FINANCIE (semnatura: I. Campineanu) si MEMBRII AI COMITETULUI BILETELOR HYPOTHECARE (semnaturi: D. Sturdza, C.D. Athanasiu). Cele doua medalioane sunt ornamentate cu bandouri purtand inscriptia ROMANIA, repetata de doua ori in partea superioara si aplice decorate cu volute si scuturi. In colturile superioare ale biletului, tangenta la cele doua medalioane, este figurata cifra 5 in pozitie oblica, radial spre centru. In afara chenarului, in stanga jos, A. BRAMTOT et G. DUVAL fec., in dreapta P. DUJARDIN sc.

 

Revers: In centru, panou cu un cartus ce contine textul penalitatilor. In registrul superior, cifra 5 intr-un scut cu un arc cu doua volute in plan secund. In registrul inferior, stema tarii. Prinse de panoul central, doua medalioane dispuse simetric: medalionul din stanga este alb, medalionul din dreapta contine, in filigran, efigia imparatului Traian laureat spre stanga. Intreaga compozitie, delimitata de un chenar compus din linii drepte, este decorata in plan secund cu un panou traforat cu oculi quadrilobati. Sub fiecare medalion, inscriptia ROMANIA. In afara chenarului, in stanga jos, numele desenatorilor, A. BRAMTOT et G. DUVAL fec., in dreapta, numele gravorului, P. DUJARDIN sc.

 

 
Data Emisiunii Guvernator Censorul Delegat           Casierul Bancei
09.09.1880 9 septembrie 1880 I. Campineanu S. Ioanide D. Bilcescu

 

PENTRU A VEDEA BANCNOTELE DISPONIBILE LA VANZARE APASATI AICI.