BANCNOTE

Pick 2

Pick #2 - Bilet ipotecar 10 Lei - 12 iunie 1877

 

 

Dimensiuni: 152 x 107 mm
Desenatori: A. Bramtot; G. Duval
Gravor: P. Dujardin
Filigran: Efigia imparatului Traian laureat

 

       Primele insemne monetare romanesti de hartie au fost tiparite conform Legii pentru emisiunea de bilete ipotecare din 12 iunie 1877, care autoriza Ministerul de Finante sa emita bilete la purtator ce trebuiau sa fie primite la plata la toate casele publice.

       Biletele erau tiparite initial cu semnaturile ministrului finantelor si ale membrilor comitetului biletelor ipotecare, iar la punerea in circulatie a acestora se adauga si semnatura casierului central al tezaurului. 

        Aceste hartii de valoare tiparite la Paris in atelierele Bancii Frantei aveau valorile nominale de 5 lei, 10 lei, 20 lei, 50 lei, 100 lei si 500 lei, si sunt considerate primele bancnote romanesti.  

        Desi valoarea emisiunii era fixata la 30.000.000 lei, au fost emise bilete ipotecare in valoare de numai 26.260.000 lei,  astfel:

- Biletul de 5 lei - 431.156 cupiuri;

- Biletul de 10 lei - 614.350 cupiuri;

- Biletul de 20 lei - 153.946 cupiuri;

- Biletul de 50 lei - 153.946 cupiuri;

- Biletul de 100 lei - 46.024 cupiuri;

- Biletul de 500 lei - 13.505 cupiuri. 

 

Avers: In jumatatea inferioara a biletului este repetata compozitia de pe biletul de 5 lei cu cele doua taranci sprijinite de soclul cu bucraniu si copii din planul secund. De asemenea, medalioanele sunt identice, cu efigia in filigran a imparatului Traian laureat spre dreapta (medalionul din stanga) si inscriptiile MINISTRU DE FINANCIE (semnatura: I. Campineanu) si MEMBRII (sic) AI COMITETULUI BILETELOR HYPOTHECARE (semnaturi: D. Sturdza, C. D. Athanasiu) in medalionul din dreapta. Ramele acestora, cu profilurile identice cu cele de pe biletul de 5 lei, dar fara inscriptia ROMANIA, au tangente in partea superioara, in stanga si dreapta, cate un animal marin fantastic. Deasupra fiecarui medalion, numarul 10 inscris intr-un medalion decorat cu frunze de acant in partea inferioara si palmeta axiala circumscrisa in partea superioara. Jumatatea superioara a biletului este incadrata de un panou cu decoratie arhitecturala: pilastri in stanga si dreapta; antablamentul, puternic profilat, este segmentat de medalioanele purtatoare ale numarului 10. In centru sus, o acvila in zbor spre dreapta sub care sunt inscrise, intr-un panou traforat flancat de animale marine fantastice, BILET HYPOTHECAR, numarul de control, valoarea de DECE LEI si, sub axul orizontal al medalioanelor mari, Casier C-al al Tesaurului. In afara compozitiei, in stanga jos, numele desenatorilor, A. BRAMTOT et G. DUVAL fec., in dreapta, numele gravorului, P. DUJARDIN sc.

 

Revers: Compozitia reda aceeasi decoratie de pe biletul de 5 lei. Diferentele apar in jumatatea superioara a biletului: in centru, deasupra panoului cu penalitati, numarul 10 inscris intr-un medalion si bucraniu dispus axial in partea superioara. Deasupra medalioanelor mari este inscrisa valoarea nominala DECE LEI.

 

 

Data Emisiunii Ministru de Financie Membrii ai Comitetului Biletelor Hypotecare
12.06.1877 12 juniu 1877 I. Campineanu D. Sturdza C.D. Athanasiu

 

PENTRU A VEDEA BANCNOTELE DISPONIBILE LA VANZARE APASATI AICI.