BANCNOTE

Pick 120

Pick #120 - 50 Lei - 01.07.2005 & 01.01.2018

 

Dimensiuni: 140 x 77 mm
Material: Polimer
Anul tiparirii: 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2016, 2017, 2018
Observatie:  Anul tiparirii bancnotei este dat de primele 2 cifre ale seriei
Observatie 2:  Bancnota tiparita in 2018 are stema vulturului cu coroana

 

 
Avers: Portretul inginerului constructor de avioane, inventatorului si pilotului roman, Aurel Vlaicu (1882-1913), privit din fata. In centru, este ilustrat un element floral reprezentand floarea de colt, sau albumita (Leontopodium alpinum) si o elice de avion stilizata. Sus, stema Romaniei, denumirea bancii centrale emitente, "BANCA NATIONALA A ROMANIEI", si medalion cu sigla "B.N.R.". Jos, valoarea nominala in cifre si litere "50 LEI CINCIZECI". In stanga, semnaturile guvernatorului si casierului central. In dreapta, vertical, data punerii in circulatie "01.07.2005" sau "01.01.2018", incadrata de valoarea nominala "CINCIZECI LEI" si "10". 
Revers: In centru, este ilustrata imaginea unui cap de acvila de munte. La stanga acesteia este reprezentata schita avionului "Vlaicu II", vazut din fata. In plan secund este redata schema in sectiune a motorului "Gnome" cu care era echipat avionul "Vlaicu II". Sus, sunt imprimate: valoarea nominala "50" atat pe verticala, cat si pe orizontala, denumirea bancii centrale "BANCA NATIONALA A ROMANIEI" si sigla B.N.R. Jos, in dreapta, valoarea nominala in litere si cifre "CINCIZECI LEI 50", iar in stanga semnul pentru nevazatori sub forma de dreptunghi cu sigla B.N.R. In planul din dreapta ferestrei transparente este redat vertical textul "FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR". Seria si numarul bancnotei, tiparite cu litere si cifre in doua culori, negru si rosu, sunt imprimate astfel: cele cu cerneala neagra si caractere de aceeasi inaltime sunt amplasate vertical in stanga reversului bancnotei, cele cu cerneala rosie si caractere de inaltime crescatoare sunt amplasate in dreapta reversului bancnotei.
 
Elemente de siguranta:
Fereastra transparenta: sub forma unui cap de acvila; contine valoarea nominala ambutisata; nu contine element auriu supraimprimat. 
Filigranul: este constituit din doua componente pozitionate in stanga aversului, pe zona neimprimata: portretul personalitatii de pe bancnota si sigla BNR. Filigranul devine vizibil atunci cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului.
Element de suprapunere avers/ revers: roza-vanturilor (busola). Toate bancnotele romanesti in circulatie au anumite fragmente ale unui element de design imprimate fie pe avers, fie pe revers, astfel incat, atunci cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului, elementul se vede in intregime.
Element auriu supraimprimat: cap de acvila de munte.
Microperforatii: in zona elementului floral de pe avers este inscrisa valoarea nominala prin perforatii foarte fine. Acestea devin vizibile numai cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului.
Microtext: In partea dreapta, deasupra umarului lui Aurel Vlaicu este o zona imprimata cu caractere foarte mici, de sub 1 mm inaltime, ce se pot vedea cu ajutorul unei lupe. Contine textul "BNR" urmat de valoarea nominala. Pe revers, in dreapta jos, cifra "50" contine textul "BNR".
Fluorescenta in lumina UV: zone imprimate cu cerneala fluorescenta, care devine vizibila numai in lumina ultravioleta. Contine valoarea nominala si seria bancnotei (unica, formata din 3 cifre, 1 litera si un numar de 7 cifre). Seria verticala din stanga imprimata cu cerneala neagra va aparea verde in lumina UV, in timp ce seria orizontala din dreapta, imprimata in cerneala rosie, va aparea portocalie.
Firul de siguranta magnetic: pe reversul bancnotei devine vizibil atunci cand bancnota este luminata din partea opusa privitorului.
Banda iridescenta: pe reversul bancnotei banda verticala de culoare transparent-aurie pe care este inscrisa valoarea nominala.
 

PENTRU A VEDEA BANCNOTELE DISPONIBILE LA VANZARE APASATI AICI.